Saturday, August 15, 2015

Resepi & Step Buat CHURROS

Resepi & Step Buat CHURROS


Haaaaa.. Churros ni kan saya "mengidam" sebelum bulan puasa lagi. Bahan memang dah tersedia. Bila masuk ramadan dah sibuk hal lain. Memang lupa terus. Nak raya sibuk buat biskut raya. Terliur betul tengok orang makan dengan coklat. Haih lah.

2 hari lepas. Tetiba tengok wall sorang kenalan ni kat facebook. Dia buat churros lah. Meleleh lagi ayaq lioq. Lepas tu dia bagi sekali resepi. Resepi memang banyak google pun boleh. Tapi bila ada sifat malas nya google lah banyak kali ni pun tapi tak bergerak jugak. Hahaha

Makanya saya keluarkan bahan. Yang penting acuan dia tu. Saya guna nozzle bintang dan piping kan dia. Kalau guna acuan yang jenis lama tu orang panggil 'acuan sawa' senang kan nak tekan tekan. Bila piping ni macam grrr.. kena banyak sabar rasanya. Sebab tu saya failed dalam pastry ni hahaha. Bakar kek instant boleh tahan sikit sabar nya hihi. Instant? adeh. Churros uli kena lembut lagi. Lagi satu saya suka langgar step. Rasanya. Nanti saya bagi resepi. Sudah semestinya churros saya tak sama dengan bagi resepi sebab dia punya lagi cantik.

Churros ni orang samakan dia dengan kuih belimbing. Saya tak sure kuih belimbing yang mana satu dah kata rupanya sama. Yang saya tahu churros ni ala-ala pak tongko. Ha kau dari nama churros jadi pak tongko hahaha. Sebenarnya saya rasa churros ni ala-ala pretzels Auntie Anne's lah. Favourite saya pretzel makcik anne tu. Main celup-celup coklat. Nanti kita cuba buat churros ni salut dengan badam ke.. ala macam auntie annes tu.


Dah goreng. Ayesha lah rasmi. Suka lah dia bab coklat ni.



Antara bahannya.. tepung, telur, air, butter, gula, garam esen vanila. Senang kan nak cari bahan dia? Sah sah ada kat rumah.


Gambar kat atas ni saya dah alihkan dari kuali. Memula sekali kita masukkan air, butter, gula dan garam kacau sebati. Lepas tu slow kan api masukkan sikit-sikit tepung kacau jangan bagi berketul. Saya punya berketul sebab buat kerja lain. Dah sebati tutup api. Masukkan telur yang dah dipukul. Kacau lagi dan masukkan esen vanila. Uli lah dengan tangan sampai lembut.


Bagi sejuk dulu. Pipingkan adunan kat atas baking paper. baking paper saya taburkan tepung supaya tak melekat. Kalau adunan tu lembut.. pada pendapat saya pipingkan je terus ke kuali. Ni kan first time kena lah buat cara selamat hihihi.



Panaskan kuali dengan minyak masak. 
Sempat juga buat bentuk LOVE. dalam hati sentiasa bertaman gitu. 


Tadaaa...! dah siap. Boleh salut dengan gula atau serbuk kayu manis. Saya punya togei je. Rupa tak berapa semenggah.  Tapi boleh lahh nak makan. Perhatian. Sila makan masa tengah panas-panas, Baru terasa. Celup dengan coklat tau. Nak guna coklat apa? Boleh guna ikut sukahati uolls lah. Hersyer syrup pun boleh, milk chocolate pun boleh guna kaedah double boiling. Nak senang amik je Nutella. Ada juga saya tengok diorang buat sos caramel dan coklat. gabungkan. Perghh sedap tuu.


Resipi Churros 
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar butter
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla
1biji telur
Nozzle muncung bintang
Piping bag
Minyak masak untuk menggoreng


Berminat dengan produk SHAKLEE?


SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk COD sekitar Penang, Kulim, Sungai Petani.

SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk POS ke SELURUH MALAYSIA termasuk SABAH/SARAWAK

Walk-in branch Shaklee yang SAH berdekatan seluruh malaysia

Guna ID 995071 (norhaslinda hashim) untuk mendapatkan harga ahli.

Sila hubungi saya selepas pembelian untuk Tips eksklusif dan jadual makan.



 
  
NAK DAPAT DISKAUN SEHINGGA 20%?

JOM JADI AHLI SHAKLEE DIBAWAH TEAM KAMI

BANYAK KELEBIHAN DAN PELUANG BERSAMA SHAKLEE

KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT.



GAYA HIDUP SIHAT YANG BERKUALITI DAN CERIA SELALU BERSAMA SHAKLEE.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PEMBELIAN TENTANG PRODUK SHAKLEE 
SILA HUBUNGI SAYA:



Norhaslinda Hashim
Shaklee ID 995071
Call/SMS/Whatsapp/Telegram: 011. 320. 65144



Vitamin shaklee, suplemen shaklee, Blog shaklee, shaklee online, shaklee2u, web shaklee, branch shaklee, pengedar shaklee penang, pengedar shaklee kulim, pengedar shaklee sungai petani, pengedar shaklee kedah, pengedar shaklee alor setar, pengedar shaklee perlis, pengedar shaklee butterworth, pengedar shaklee seberang jaya, pengedar shaklee bertam, pengedar shaklee kepala batas, pengedar shaklee tasek gelugor, pengedar shaklee juru, pengedar shaklee padang serai, pengedar shaklee bayan lepas, pengedar shaklee bayan baru, pengedar shaklee bukit jambul, pengedar shaklee jelutong, pengedar shaklee ayer itam, pengedar shaklee georgetown, pengedar shaklee usm, pengedar shaklee lunas, pengedar shaklee nibong tebal, pengedar shaklee bagan, pengedar shaklee permatang pauh, pengedar shaklee bukit mertajam, pengedar shaklee bandar perda, pengedar shaklee penanti, pengedar shaklee guar perahu, set kurus, set kesuburan,  set kecantikan, set bersalin, set berpantang, set kehamilan, set anak bijak, set awet muda, anti penuaan, kulit berjerawat, kulit berminyak, kulit gelap, kulit kusam, cerah dan putih, set slimming, resdung, gout, diabetes, kanser, darah tinggi, sakit jantung, susah hamil, rambut gugur, kulit kering, kulit gebu, tips hamil, penyusuan susu ibu, milkbooster, pengedar shaklee ampang, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee ipoh, pengedar shaklee batu gajah, pengedar shaklee melaka, pengedar shaklee klang, pengedar shaklee subang, pengedar shaklee shah alam, pengedar shaklee puchong, pengedar shaklee sri petaling, pengedar shaklee kajang, pengedar shaklee labuan, pengedar shaklee miri, tawau, pengedar shaklee kuantan, pengedar shaklee kuala terengganu, pengedar shaklee taiping, pengedar shaklee bagan serai, pengedar shaklee kuala kangsar, pengedar shaklee kuala kurau, pengedar shaklee arau, pengedar shaklee kangar, pengedar shaklee alor gajah, pengedar shaklee jasin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...