Tuesday, August 11, 2015

Penting Makan Vitamin Selepas Melahirkan Anak

Penting Makan Vitamin Selepas Melahirkan Anak


Assalamualaikum wbt. Penting ke tidak makan vitamin selepas bersalin? Masa saya lepas bersalin dulu kat hospital dalam wad memang sudah tersedia vitamin-vitamin atas meja. Makan vitamin sebaik saja lepas bersalin. Sebab apa ek? Ibu lepas melahirkan anak dah banyak kehilangan darah masa proses bersalin. Badan masih lemah tetapi perlu tenaga untuk menjaga baby.


Kita tidak seharusnya membiarkan badan kita keletihan just like that. Kita sepatutnya perlu sihat semasa berpantang. Semasa berpantang, ibu-ibu semestinya mengikut pantang terutama dari segi pemakanan cara orang-orang lama iaitu pantang 44 hari jaga makan dan jaga aktiviti. Terlalu banyak pantang orang lama memang banyak kebaikan pada saya tetapi ada juga pantang larang bab makan itu boleh menyebabkan kita tidak mendapat zat dan nutrien yang secukupnya.

Itulah fungsinya suplemen-suplemen yang ada sekarang ini. Vitamin ni untuk mengekalkan kecergasan badan ibu berpantang dan sakit luka bersalin pula boleh buat kita stress. Betul tak? Bayang lah nak pergi buang air kecil pun takut rasa ngeri. Yang bersalin ceaserian lagi lah seriau. Nak duduk pun masih terasa ngilu dibelahan bawah perut. Nak baring pun sakit. Nak menyusukan anak pun sakit belakang. Badan belakang perlu diampu dengan nursing pillow. Boleh dikatakan semuanya sakit lah. Pengalaman saya lah ni.. hehe. Sakit dan stress saya berkurang bila saya ambil semua vitamin penting ni.

Ya.. mak-mak. Kestabilan emosi masa kita berpantang sangat penting. Tak pepasal boleh jadi meroyan kalau stress tak dikawal dengan baik. Oh mak.. pentingnya diet yang baik seimbang dan berzat jika tidak cukup kita perlu sangat makan vitamin ini. Vitamin-vitamin merangkumi semua aspek dari kesihatan, nutrisi yang cukup, kecantikan, lukapun cepat sembuh dan paling penting pada saya tenaga yang berterusan sebab kita nak jaga baby. Baby meragam siang malam kita kena ready mental dan fizikal kita. Ada ibu berpantang yang sakit dan demam masa berpantang. Ha jaga lah diri. Saya dulu pun demam tapi 2 hari nak melahirkan then bersambung selepas 2  hari bersalin dicampur dengan sakit mata. Lepas tu saya pulun makan vitamin yaaa. Hihihi.

Saya ambil Set Berpantang/Bersalin/Penyusuan Shaklee sebaik saja lepas bersalin iaitu pada 2013. Sampai sekarang masih ON vitamin. Kerana saya perlukan tenaga untuk bekerja disamping menyusukan anak. Dengan adanya suplemen begini insyaAllah saya yakin dpat berikan yang terbaik untuk anak saya. Lepas habis pantang saya start consume Alfalfa Complex dan Omega Guard. Alfalfa untuk penghasilan susu dan ia juga bertindak sebagai kacip fatimah wahhh!. Omega Guard seharusnya untuk perkembangan otak anak yang disusukan. Anak bawah 1 tahun yang masih menyusu badan.. ibu ya patut ambil omega ya..

Nak tahu kebaikan dan fungsi vitamin yang lain juga?

Vitalea - Multivitamin dan juga mempunyai minerals penting untuk badan kita supaya cukup nutrisi dan juga dilengkapi dengan Zat Besi. Zat Besi ini bertindak sebagai pembina sel darah merah dimana kita banyak kehilangan darah selepas bersalin. 

B Complex - Menjaga mood ibu semasa dalam pantang supaya tidak stress atau mengalami simptom meroyan. Ia menstabilkan hormon ibu supaya ibu sentiasa ceria dan happy. Vitamin B juga menjaga saraf, kulit, rambut kita

Vitamin C - Meningkatkan antibodi. Ia melindungi imun sistem badan kita supaya tidak mudah selesema dan demam. Vitamin C juga elok untuk kecantikan diri ibu.

Ostematrix - Sebagai Kalsium Magnesium yang mempunyai 1200mg untuk 4 kapsul nya cukup untuk keperluan ibu berpantang. Terdapat juga 100iu vitamin D. Baik untuk penjagaan tulang, gigi. Pastikan gigi tidak rapuh sebelum sampai waktunya.Ostematrix ni juga sesuai untuk ibu yang mengalami sembelit. Ia memudahkan proses pembuangan air besar.

ESP - ESP adalah protein iaitu makanan sel. Untuk tenaga yang berterusan. Ia membaikpulih luka dalaman dan memperbaiki sel-sel yang dah rosak. Lagi best, ESP ni memekatkan susu ibu. 

Alfalfa - Sejenis herba yang mempunyai 1001 khasiat dan kelebihannya. Dikenali sebagai raja tumbuhan. Dikenali sebagai milkbooster. Untuk penghasilan susu ibu. Disini saya tekankan konsep Demand N Supply. Alfalfa memang membantu tetapi kita juga perlu rajin dan konsisten mengepam dan directfeed baby. 

Omega Guard - Baik untuk ibu yang menyusu kerana mempunya kandungan Omega 3, DHA, EPA yang baik untuk perkembangan otak baby yang disusukan. Ibu juga elok ambil kerana omega guard juga berfungsi sebagai pembakar lemak.

Bak kata Dr Hamid Arshat, pengambilan vitamin sepatutnya diteruskan bukan hanya sekadar didalam pantang. Tetapi ia baik diteruskn sehingga akhir hayat kita. Pastikan badan kita sentiasa sihat, cukup nutrisi dan rahim yang sihat. InsyaAllah.




Berminat dengan produk SHAKLEE?


SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk COD sekitar Penang, Kulim, Sungai Petani.

SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk POS ke SELURUH MALAYSIA termasuk SABAH/SARAWAK

Walk-in branch Shaklee yang SAH berdekatan seluruh malaysia

Guna ID 995071 (norhaslinda hashim) untuk mendapatkan harga ahli.

Sila hubungi saya selepas pembelian untuk Tips eksklusif dan jadual makan.



 
  
NAK DAPAT DISKAUN SEHINGGA 20%?

JOM JADI AHLI SHAKLEE DIBAWAH TEAM KAMI

BANYAK KELEBIHAN DAN PELUANG BERSAMA SHAKLEE

KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT.

GAYA HIDUP SIHAT YANG BERKUALITI DAN CERIA SELALU BERSAMA SHAKLEE.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PEMBELIAN TENTANG PRODUK SHAKLEE 
SILA HUBUNGI SAYA:

Norhaslinda Hashim
Shaklee ID 995071
Call/SMS/Whatsapp/Telegram: 011. 320. 65144


Vitamin shaklee, suplemen shaklee, Blog shaklee, shaklee online, shaklee2u, web shaklee, branch shaklee, pengedar shaklee penang, pengedar shaklee kulim, pengedar shaklee sungai petani, pengedar shaklee kedah, pengedar shaklee alor setar, pengedar shaklee perlis, pengedar shaklee butterworth, pengedar shaklee seberang jaya, pengedar shaklee bertam, pengedar shaklee kepala batas, pengedar shaklee tasek gelugor, pengedar shaklee juru, pengedar shaklee padang serai, pengedar shaklee bayan lepas, pengedar shaklee bayan baru, pengedar shaklee bukit jambul, pengedar shaklee jelutong, pengedar shaklee ayer itam, pengedar shaklee georgetown, pengedar shaklee usm, pengedar shaklee lunas, pengedar shaklee nibong tebal, pengedar shaklee bagan, pengedar shaklee permatang pauh, pengedar shaklee bukit mertajam, pengedar shaklee bandar perda, pengedar shaklee penanti, pengedar shaklee guar perahu, set kurus, set kesuburan,  set kecantikan, set bersalin, set berpantang, set kehamilan, set anak bijak, set awet muda, anti penuaan, kulit berjerawat, kulit berminyak, kulit gelap, kulit kusam, cerah dan putih, set slimming, resdung, gout, diabetes, kanser, darah tinggi, sakit jantung, susah hamil, rambut gugur, kulit kering, kulit gebu, tips hamil, penyusuan susu ibu, milkbooster, pengedar shaklee ampang, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee ipoh, pengedar shaklee batu gajah, pengedar shaklee melaka, pengedar shaklee klang, pengedar shaklee subang, pengedar shaklee shah alam, pengedar shaklee puchong, pengedar shaklee sri petaling, pengedar shaklee kajang, pengedar shaklee labuan, pengedar shaklee miri, tawau, pengedar shaklee kuantan, pengedar shaklee kuala terengganu, pengedar shaklee taiping, pengedar shaklee bagan serai, pengedar shaklee kuala kangsar, pengedar shaklee kuala kurau, pengedar shaklee arau, pengedar shaklee kangar, pengedar shaklee alor gajah, pengedar shaklee jasin





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...