Tuesday, August 4, 2015

Mereneh Sup Tulang + Cara Buat Stok

Mereneh Bone Broth + Cara Buat Stok


Assalamualaikum wbt. Lama betul tak update blog. Banyak entri dalam draft! Bz masa ramadhan n beraya! Hehe. Sekarang kembali pada asal.Curi masa buat stok sup tulang untuk Ayesha. Hari tu beli tulang banyak so kita seperate satu bahagian untuk makan segera satu bahagian untuk stok.

Guna tulang lembu kali ni. Kebetulan stok beku semua dah habis. Makanan ilekk belum topup asyik beraya kat luar je haha. Makan nasi panas-panas dengan sup tulang pun jadi laahh. kalau ada bihun dah jadi bihup sup gitu. Lain kali je lah. Sup macam biasa kita rebus daging dan campak-campak je apa yang kita nak. Bukan orang lain nak. Apa yg kita nak makan ngee. Eh sesuai ya untuk baby atas 7-8 bulan. Campur dalam bubur pun ok.


Ok. kenapa saya buat stok frozen untuk ayesha? better lah buat yang fresh je kan. ya betul. Buat stok sebab kita boleh guna untuk hari-hari. Setiap jenis makanan dia yang kita masak.. eh selalunya apa yang mak abah dia makan itu lah yang dia makan.. kita boleh campur sup tulang ni sekali ye.. banyak sangat kebaikan untuk anak-anak kecil yang membesar.. untuk satu family lagi bagus. Lagi bagus kalau hari-hari kita buat sup tulang. Kita tambah air stok ni setiap masak mee ke keoy teow ke kuah sayur ke apa-apa lauk pun boleh. Dr Suriya sendiri suggest..




1) Bahan Wajib: Tulang ayam/lembu/kambing/ikan dan Cuka.

- Cuka Epal untuk pastikan zat dalam tulang akan larut dalam sup. Boleh gantikan dengan asam keping, limau/lemon. Yang penting ada acidnya. Letak dari awal.

2) Guna slow cooker atau pressure cooker (asalkan BUKAN periuk aluminium@ non stick)

 - reneh selama mana? pressure cooker 1 jam. slow cooker/periuk kaca 4-7  jam

3) Bahan tambahan: bawang putih, bawang besar, celery, leek, carrot bila jam terakhir (saya suka letak rempah 4 beradik) ubi kentang juga!


4) Bila sejuk simpan sup tulang dalam bekas kecik. dalam bekas ice cube pun boleh. Sekali nak guna kita ambik satu. Simpan sejuk beku terus ye..Mudah kan..


Kebaikan bone broth seperti diatas. Kuatkan tulang kerana mengandungi kalsium dan magnesium yang tinggi. Melindungi sakit otot,  Elokkan rambut dan kuku. Senang cakap untuk kesihatan menyeluruh juga. Jom sesama rajin meng"bone broth.

Selain dari makanan semulajadi yang kita boleh perolehi.. maybe antara kita tak suka sup tulang or alergik. Eh ada ke? Kalau ada you should take some supplement yang ada kat pasaran contohnya SHAKLEE. Shaklee pun ada kapsul kalsium dan magnesium. Selalunya saya suggest bila customer kurang nutrisi dari pengambilan makanan hariannya. Kita kena tahu berapa jumlah kalsium yang badan kita diperlukan. Semuanya berbeza dari segi umur, gaya hidup, ibu hamil dan ibu menyusu.


Berminat dengan produk SHAKLEE?


SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk COD sekitar Penang, Kulim, Sungai Petani.

SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk POS ke SELURUH MALAYSIA termasuk SABAH/SARAWAK

Walk-in branch Shaklee yang SAH berdekatan seluruh malaysia

Guna ID 995071 (norhaslinda hashim) untuk mendapatkan harga ahli.

Sila hubungi saya selepas pembelian untuk Tips eksklusif dan jadual makan.


  
NAK DAPAT DISKAUN SEHINGGA 20%?

JOM JADI AHLI SHAKLEE DIBAWAH TEAM KAMI

BANYAK KELEBIHAN DAN PELUANG BERSAMA SHAKLEE

KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT.



GAYA HIDUP SIHAT YANG BERKUALITI DAN CERIA SELALU BERSAMA SHAKLEE.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PEMBELIAN TENTANG PRODUK SHAKLEE 
SILA HUBUNGI SAYA:



Norhaslinda Hashim
Shaklee ID 995071
Call/SMS/Whatsapp/Telegram: 011. 320. 65144



Vitamin shaklee, suplemen shaklee, Blog shaklee, shaklee online, shaklee2u, web shaklee, branch shaklee, pengedar shaklee penang, pengedar shaklee kulim, pengedar shaklee sungai petani, pengedar shaklee kedah, pengedar shaklee alor setar, pengedar shaklee perlis, pengedar shaklee butterworth, pengedar shaklee seberang jaya, pengedar shaklee bertam, pengedar shaklee kepala batas, pengedar shaklee tasek gelugor, pengedar shaklee juru, pengedar shaklee padang serai, pengedar shaklee bayan lepas, pengedar shaklee bayan baru, pengedar shaklee bukit jambul, pengedar shaklee jelutong, pengedar shaklee ayer itam, pengedar shaklee georgetown, pengedar shaklee usm, pengedar shaklee lunas, pengedar shaklee nibong tebal, pengedar shaklee bagan, pengedar shaklee permatang pauh, pengedar shaklee bukit mertajam, pengedar shaklee bandar perda, pengedar shaklee penanti, pengedar shaklee guar perahu, set kurus, set kesuburan,  set kecantikan, set bersalin, set berpantang, set kehamilan, set anak bijak, set awet muda, anti penuaan, kulit berjerawat, kulit berminyak, kulit gelap, kulit kusam, cerah dan putih, set slimming, resdung, gout, diabetes, kanser, darah tinggi, sakit jantung, susah hamil, rambut gugur, kulit kering, kulit gebu, tips hamil, penyusuan susu ibu, milkbooster, pengedar shaklee ampang, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee ipoh, pengedar shaklee batu gajah, pengedar shaklee melaka, pengedar shaklee klang, pengedar shaklee subang, pengedar shaklee shah alam, pengedar shaklee puchong, pengedar shaklee sri petaling, pengedar shaklee kajang, pengedar shaklee labuan, pengedar shaklee miri, tawau, pengedar shaklee kuantan, pengedar shaklee kuala terengganu, pengedar shaklee taiping, pengedar shaklee bagan serai, pengedar shaklee kuala kangsar, pengedar shaklee kuala kurau, pengedar shaklee arau, pengedar shaklee kangar, pengedar shaklee alor gajah, pengedar shaklee jasin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...