Friday, August 7, 2015

Kebaikan Asid Folik Dalam B Complex

Kebaikan Asid Folik Dalam B Complex 


Assalamualaikum wbt. Hari nak cerita tentang Asid Folik yang memang sinonim sangat dengan ibu hamil dan juga wanita yang merancang mahu mengandung. Pergi lah mana-mana ceruk klinik/hospital mesti doktor akan sarankan pengambilan asid folik ni

Pengambilan Asid Folik pada yang merancang mengandung ialah sebelum 3 bulan mengandung. Saya dulu lepas kahwin je memang ambil asid folik terus. Takyah la tunggu-tunggu. Tapi ramai juga fikir asid folik untuk senang atau cepat hamil. Asid folik untuk kesuburan? Asid folik bukan lah ubat ajaib untuk pregnant. Oppsss!

Tetapi.. Asid Folik yang terdapat B Complex Shaklee ialah sebagai vitamin B9 adalah vitamin yang penting diperlukan badan kita untuk membina sel-sel baru dalam badan. Ia membina DNA baru dan memperbaiki DNA yang dah rosak.


 PENTING UNTUK IBU HAMIL YANG KEKURANGAN ASID FOLIK.. kesihatan bayi dalam rahim akan terjejas. Nak tahu antara masalah yang akan timbul? Ibu yang kekurangan asid folik akan berisiko dimana bayi yang dikandungnya mempunyai masalah kecacatan saraf seperti spina bifida dan neural tube defect. Kalau kita makan asid folik secara konsisten risiko lain seperti masalah sumbing, kecacatan jantung  atau dan masalah anak lahir pramatang tak cukup bulan, risiko ni mungkin berkurang. Why not kita bersedia dan usaha selagi boleh?

Ok nak habaq dari segi kesuburan. Asid folik untuk lelaki. Ya betul ia membantu mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma. Disebabkan kecacatan kromosom yang cacat tu lah masalah keguguran boleh berlaku bila si isteri mengandung. Itu salah satu punca. Sebab?? Tak boleh disenyawakan dengan sempurna.. Oh tidak..!! Pak hencek jangan salahkan isteri mengandung tak subur ya..kekadang punca nya dari kita. Renung-renungkan heee. Tak cukup vitamin lettew! :P

Untuk wanita.. asid folik salah satu usaha kita untuk membantu kematangan telur ovum. Kalau tak matang-matang macam mana ek dia nak menetas? Ia membantu rahim sihat selaulu. Haa sebab tu kena cukup vitamin. Jika kita tak suka kita kena makesure pengambilan makanan semulajadi yang sihat. Mesti rajin n makan sayur bagai dan buah. Sila tengok list dibawah.



Yang specialnya asid folik shaklee ada lengkap vitamin B yang lain. Memang elok sangat diambil oleh kita semua lelaki mahupun perempuan. Nak tahu fungsi dan kebaikan B complex Shaklee?



Khasiat utama dalam Vitamin B-Complex

1. Menukar makanan kepada tenaga

Membantu penghadaman
Membantu menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga, dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan / kelesuan

2. Melawan tekanan

Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia

3. Membantu tumbesaran

menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak2
membantu pembinaan DNA dan sel2 baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang

4. Rambut beruban dan gugur

membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban
mengekalkan kesihatan rambut

5. Baik untuk mata
mengurangkan masalah keletihan mata
mencegah katarak
meningkatkan kualiti penglihatan
perkasakan memori dan daya pemerhatian serta fokus

6. Mencegah anemia

membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi
merangsang sirkulasi darah dalam tubuh
merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular
merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah2, mabuk darat atau laut

7. Meredakan senggugut
baik untuk masalah senggugut (PMS),
meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit

8. Mencegah perlcche

dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis)
mencegah jangkitan lidah (glossitis)
nafas berbau

9. Detoksifikasi

meredakan alahan

Berminat dengan produk SHAKLEE?


SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk COD sekitar Penang, Kulim, Sungai Petani.

SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk POS ke SELURUH MALAYSIA termasuk SABAH/SARAWAK

Walk-in branch Shaklee yang SAH berdekatan seluruh malaysia

Guna ID 995071 (norhaslinda hashim) untuk mendapatkan harga ahli.

Sila hubungi saya selepas pembelian untuk Tips eksklusif dan jadual makan.


  
NAK DAPAT DISKAUN SEHINGGA 20%?

JOM JADI AHLI SHAKLEE DIBAWAH TEAM KAMI

BANYAK KELEBIHAN DAN PELUANG BERSAMA SHAKLEE

KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT.



GAYA HIDUP SIHAT YANG BERKUALITI DAN CERIA SELALU BERSAMA SHAKLEE.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PEMBELIAN TENTANG PRODUK SHAKLEE 
SILA HUBUNGI SAYA:



Norhaslinda Hashim
Shaklee ID 995071
Call/SMS/Whatsapp/Telegram: 011. 320. 65144



Vitamin shaklee, suplemen shaklee, Blog shaklee, shaklee online, shaklee2u, web shaklee, branch shaklee, pengedar shaklee penang, pengedar shaklee kulim, pengedar shaklee sungai petani, pengedar shaklee kedah, pengedar shaklee alor setar, pengedar shaklee perlis, pengedar shaklee butterworth, pengedar shaklee seberang jaya, pengedar shaklee bertam, pengedar shaklee kepala batas, pengedar shaklee tasek gelugor, pengedar shaklee juru, pengedar shaklee padang serai, pengedar shaklee bayan lepas, pengedar shaklee bayan baru, pengedar shaklee bukit jambul, pengedar shaklee jelutong, pengedar shaklee ayer itam, pengedar shaklee georgetown, pengedar shaklee usm, pengedar shaklee lunas, pengedar shaklee nibong tebal, pengedar shaklee bagan, pengedar shaklee permatang pauh, pengedar shaklee bukit mertajam, pengedar shaklee bandar perda, pengedar shaklee penanti, pengedar shaklee guar perahu, set kurus, set kesuburan,  set kecantikan, set bersalin, set berpantang, set kehamilan, set anak bijak, set awet muda, anti penuaan, kulit berjerawat, kulit berminyak, kulit gelap, kulit kusam, cerah dan putih, set slimming, resdung, gout, diabetes, kanser, darah tinggi, sakit jantung, susah hamil, rambut gugur, kulit kering, kulit gebu, tips hamil, penyusuan susu ibu, milkbooster, pengedar shaklee ampang, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee ipoh, pengedar shaklee batu gajah, pengedar shaklee melaka, pengedar shaklee klang, pengedar shaklee subang, pengedar shaklee shah alam, pengedar shaklee puchong, pengedar shaklee sri petaling, pengedar shaklee kajang, pengedar shaklee labuan, pengedar shaklee miri, tawau, pengedar shaklee kuantan, pengedar shaklee kuala terengganu, pengedar shaklee taiping, pengedar shaklee bagan serai, pengedar shaklee kuala kangsar, pengedar shaklee kuala kurau, pengedar shaklee arau, pengedar shaklee kangar, pengedar shaklee alor gajah, pengedar shaklee jasin















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...