Wednesday, June 17, 2015

Tips Berpuasa & Menyusukan Anak

Tips Berpuasa & Menyusukan Anak


Assalamulaikum wbt. Tibanya lagi Ramadhan. Apa persiapan kita kali ini? Apa niat kita kali ini? Lebihkan ibadah.. Khatam Quran berapa kali? solat sunat berapa rakaat? Hee.. Siap-siapkan list apa amal ibadah yang kita nak tambah pada kali ni. Untuk ibu yang menyusukan anak.. Susukan anak itu dikira ibadah. Apatah lagi di bulan puasa. Ramai yang risau nak hadapi ramadhan sambil breastfeed anak? Jangan risau lah.. InsyaAllah. Allah akan mudahkan kita jika niat kita baik. Saya nak share tentang Tips Berpuasa & Menyusukan Anak terutama kepada ibu menyusu yang pertama kali menghadapi ramadhan dengan anak kecil.

Tahun ni insyaAllah tahun ketiga saya menyusukan Ayesha di bulan ramadhan diusianya 2 tahun 4 bulan.. Saya sendiri pada tahun pertama menyusukan Ayesha pada tahun 2013 masa ramadhan dia baru berusia 5 bulan. Masih lagi mengharap 100% susu ibu tak campur formula milk apatah lagi semi/solid food. Makanya saya kena berusaha lebih untuk cukupkan bekalan susu. Sebenarnya mindset kita sangat penting. 

JOM BACA TIPS BERPUASA & MENYUSUKAN ANAK SEMASA BULAN RAMADHAN






1. Niat dan Mindset - Mindset kata susu mesti cukup masa berpuasa nanti. Mindset kata saya tetap bertenaga bila puasa nanti. Mindset kata saya boleh buat! Fikir baik-baik. Berdoa pada Allah semoga dipermudahkan urusan kita untuk menyusukan anak walaupun tengah berpuasa. “Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”. Sentiasa berzikir Ya Wahhab, Ya Razzaq, Ya Matin untuk rezeki susu yang cukup. 

2. Simpan Stok EBM - Stok EBM sepatutnya ready dan cukup sebelum masuk ramadhan lagi. Saya sendiri sebelum masuk ramadhan ambil cuti tahunan 2 hari untuk topup stok yang berkurang. Kat rumah kita boleh susukan secara direct disamping tandem nursing untuk buat stok. Sebelah menyusukan anak sebelah lagi kita pam. Pam secara konsisten 2-3 jam sekali walaupun hanya keluar 2-3 oz sekali pam. Ibu yang surirumah juga boleh buat stok untuk bulan puasa jika ada emergency case. 

3. Jangan Skip Sahur  - Sahur sangat lah penting. Sahur pada tengah malam adalah salah terutama untuk ibu yang mahu menyusu dan mengepam siang hari. Macam mana nak ada tenaga kalau last meal kita pukul 12malam? dari 12 malam sampai esok nya masa berbuka baru makan? Kalau saya memang dah pitam. Waktu sahur saya 20-30 minit sebelum masuk imsak. 

4. Makan Kurma - Wajib makan kurma sekurangnya 3 biji masa bersahur 3 biji masa berbuka. Biasanya saya ambil kurma lepas makan nasi sebelum habis waktu sahur. Dah makan nasi makan kurma lagi? kurma kan dah cukup khasiat? Ya betul.. biasa lah tekak melayu dan tekak ibu menyusu ni memerlukan lebihan kalori. Kebaikan kurma kaya dengan protein, fiber, kalsium, sodium dan juga pottasium. Kurma ni Milkbooster juga tau!

5. Makanan Berkhasiat dan Seimbang - Semasa berbuka kita digalakkan ambil makanan berkhasiat yang cukup dengan karbohidrat, protein, sayur-sayuran dan buah-buahan. Ibu menyusu digalakkan makan secara sikit-sikit tapi kerap dari waktu berbuka sehingga lah waktu sahur. Perut takkan berkeroncong atau berdangdut.

6. Minum Air Kosong - Minum air kosong yang banyak. Kurangkan minuman kafein seperti teh, nescafe dan kopi, kurangkan juga air manis semasa bulan ramadhan. Hati dan mata asyiklah tertumpu pada air manis macam-macam warna kat bazar ramadhan. Saya memahaminya.. setakat sekali sekala ok lah. Gula proses banyak dalam badan pun tak bagus. Lebih elok gantikan dengan manis dari air buah tanpa gula.

7. Kerap Pam & Susukan Anak - Semasa bekerja pam susu macam waktu biasa. Kekerapan 2-3 jam sekali. Jangan biar sampai bengkak baru nak pam dengan alasan susu banyak keluar bila breast penuh. Kembali kepada konsep Demand N Supply.. Biasanya waktu ramadhan masa bekerja jadi singkat makanya lebihkan directfeed bila pulang kerumah. Malam sebelum tidur pam dulu. Jika ikut jadual saya dulu masa mengepam dirumah adalah pukul 10pm, 1am @ 3am, 6am masa ramadhan. Jika baby menyusu pun tak ada masalah untuk pam (tandem nursing). Letih? Kembali pada no 1.

8. Ambil Suplemen - Saya juga mengamalkan suplemen seperti multivitamin seperti Vitalea, B Complex, Vitaminc C, Ostematrix (kalsium), ESP (protein) untuk tenaga dan ia mencukupkan nutrisi yang mungkin kurang dalam badan kita sesama berpuasa.  Ibu berpuasa anak tetap perlukan nutrisi yang cukup untuk tempoh pembesarannya. Alfalfa juga penting. Alfalfa ni membantu penghasilan susu ibu. Tapi jangan harapkan Alfalfa jika kita sendiri malas mengepam susu. Kena seimbang juga. 






9. Milkbooster Tambahan - Seperti yang saya beritahu diatas ada juga antara milkbooster saya seperti kurma, ESP, Alfalfa. Selain darinya juga ialah Oat, Horlicks, Habbatussauda, Fresh Milk, Cheese, Coklat, Longan. eh banyak lah. Setiap orang lain milkbooster nya. Kena try n error. 

10. Sentiasa Ceria & Jangan Stress - Kena happy-happy selalu. Stress juga adalah punca susu merudum. Kawal emosi kita. Senyum sokmo hehehe


Ok sekian saja perkongsian dari saya. Semoga bermanfaat. Semoga tabah menghadapi segala cabaran di bulan puasa nanti. Semoga kita terus dapat berikan susu yang terbaik buat kita yang tersayang. Amin.







Berminat dengan produk SHAKLEE?


SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk COD sekitar Penang, Kulim, Sungai Petani.

SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk POS ke SELURUH MALAYSIA termasuk SABAH/SARAWAK

Walk-in branch Shaklee yang SAH berdekatan seluruh malaysia

Guna ID 995071 (norhaslinda hashim) untuk mendapatkan harga ahli.

Sila hubungi saya selepas pembelian untuk Tips eksklusif dan jadual makan.



  
NAK DAPAT DISKAUN SEHINGGA 20%?

JOM JADI AHLI SHAKLEE DIBAWAH TEAM KAMI

BANYAK KELEBIHAN DAN PELUANG BERSAMA SHAKLEE

KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT.



GAYA HIDUP SIHAT YANG BERKUALITI DAN CERIA SELALU BERSAMA SHAKLEE.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PEMBELIAN TENTANG PRODUK SHAKLEE 
SILA HUBUNGI SAYA:



Norhaslinda Hashim
Shaklee ID 995071
Call/SMS/Whatsapp/Telegram: 011. 320. 65144



Vitamin shaklee, suplemen shaklee, Blog shaklee, shaklee online, shaklee2u, web shaklee, branch shaklee, pengedar shaklee penang, pengedar shaklee kulim, pengedar shaklee sungai petani, pengedar shaklee kedah, pengedar shaklee alor setar, pengedar shaklee perlis, pengedar shaklee butterworth, pengedar shaklee seberang jaya, pengedar shaklee bertam, pengedar shaklee kepala batas, pengedar shaklee tasek gelugor, pengedar shaklee juru, pengedar shaklee padang serai, pengedar shaklee bayan lepas, pengedar shaklee bayan baru, pengedar shaklee bukit jambul, pengedar shaklee jelutong, pengedar shaklee ayer itam, pengedar shaklee georgetown, pengedar shaklee usm, pengedar shaklee lunas, pengedar shaklee nibong tebal, pengedar shaklee bagan, pengedar shaklee permatang pauh, pengedar shaklee bukit mertajam, pengedar shaklee bandar perda, pengedar shaklee penanti, pengedar shaklee guar perahu, set kurus, set kesuburan,  set kecantikan, set bersalin, set berpantang, set kehamilan, set anak bijak, set awet muda, anti penuaan, kulit berjerawat, kulit berminyak, kulit gelap, kulit kusam, cerah dan putih, set slimming, resdung, gout, diabetes, kanser, darah tinggi, sakit jantung, susah hamil, rambut gugur, kulit kering, kulit gebu, tips hamil, penyusuan susu ibu, milkbooster, pengedar shaklee ampang, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee ipoh, pengedar shaklee batu gajah, pengedar shaklee melaka, pengedar shaklee klang, pengedar shaklee subang, pengedar shaklee shah alam, pengedar shaklee puchong, pengedar shaklee sri petaling, pengedar shaklee kajang, pengedar shaklee labuan, pengedar shaklee miri, tawau, pengedar shaklee kuantan, pengedar shaklee kuala terengganu, pengedar shaklee taiping, pengedar shaklee bagan serai, pengedar shaklee kuala kangsar, pengedar shaklee kuala kurau, pengedar shaklee arau, pengedar shaklee kangar, pengedar shaklee alor gajah, pengedar shaklee jasin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...