Thursday, May 14, 2015

Carseat & Ayesha

Carseat & Ayesha

Cerita Carseat ni sebenarnya carseat ni dah disimpan dalam rumah. Sebenarnya mama dia ni sangat risau tentang safety. That's why lah carseat adalah benda yang awal-awal mama beli lepas je habis pantang. Mesti ada yang cakap kenapa tak beli sebelum bersalin?

Kerana saya nak tunggu baby keluar dulu n testing-testing kat baby sendiri nanti. Habis je pantang baru fikir. Sebelum bersalin better diutamakn perkara lain yang lebih penting. So Ayesha memang dipraktikkan pakai carseat. 

Masa umur Ayesha 1 bulan

Sampai satu masa bila akai dah banyak masa tu umur dekat setahun dia memang memberontak mengamuk taknak duduk dalam carseat sebab nak bebas. Geram pun ya.. So mama pegang dia dok belakang. Ada masa memang duduk depan pangku dia. Bila mama berdua dengan dia memang kena paksa duduk dalam carseat. Kereta berhenti kat trafic light memang dia mengamuk hahaha. Kereta jalan dia ok la sikit macam tidur dalam buai kot.

Bila menyusukan Ayesha memang terpaksa ribakan dia.

Saya tahu memang bahaya. Aduih sedih kalau fikir pasal ni. Benda ni berlarutan sampai dia suka lah duduk kat tengah-tengah tu. Pastu nanti cium abah. Cium mama. Cium tangan dia sendiri. Setiap kali naik kereta mesti sayang mak abah dia dulu. Ye lah dapat pi jalan-jalan. Memang lah SWEET! Berlarutan sampai sekarang..


Smalam punya. Ayesha 2y3m

Tapi bahaya kan? banyak kes dah jadi sebab baby tak pakai carseat. Mak abah dah selambe tak pakai seat belt. Saya kalau drive sendiri memang saya tak pernah tak pakai. Benda-benda ni bukan kita minta tapi sepatutnya kita berjaga-jaga.

Dah berulang kali cakap dengan abah dia tentang safety safety safety first! Benda ni kena ada kerjasama semua pihak. Serius cakap saya memang risau kalau Ayesha naik kereta dengan orang lain bukan dipangkuan saya. Perasaan saya bercampur baur. Selalu terfikir kalau nak jadi apa-apa biar lah ayesha dipangkuan saya. Sobs. Memang orang cakap jaga betul, pangku betul, pegang betul.. Sejauh mana kekuatan kita ni kalau nak elak apa-apa yang tak elok berlaku? Mak-mak ni memang suka fikir jauh. Risau lebih sebenarnya.

Sekarang ni saya paksa abah Ayesha letakkan balik Carseat Ayesha dalam kereta. Dah tahu dia mesti reject. Mengamuk menangis macam kena pukul haha. Tapi carseat ni lah senang nak bagi dia tidur berbanding atas riba kita. Dengan mama memang dia senang tidur kalau dapat nenen haha. Ada masa bila dia dapat lepaskan diri dari carseat memang bermaharajalela lah dalam kereta kedepan kebelakang. Ishhh seriauuu kita pun. 


Kat Malaysia ni tak ketat sangat undang-undang macam overseas tu. Ada orang malaysia memang taknak alert langsung pasal keselamatan masing-masing (saya berkata ni sebab saya antara parents yang kurang alert juga..) Seat belt pun susah nak pakai kan? Selagi takde roblock. Bila ada roblock kat depan tergopoh-gopoh la pakai seat belt lebih takut kena saman. Selalunya time-time tu lah belt tu nak stuck nak sangkut bagai hahaha. Yes! saya berkeadaan begitu juga bila naik kerata dengan suami.

Macam mana pula kalau 1 kereta tu ada sampai 4-5 orang anak/penumpang. Sangat mustahil lah nak letak 4 buah carseat dalam kereta tu kan? Lagipun tak semua keluarga berduit dan berkemampuan. Saya rasa ni special kes. Yang mana termampu je lah. Ada cara lain ke?

Tapi benda ni tak susah nak dipraktikkan pada family kecil yang ada 1-2 orang anak macam saya ni. Kita lebih risau anak menangis dan mengamuk sekarang berbanding risau dengan apa saja kemalangan yang bila-bila berlaku kita pun tak tahu. Ya Allah memang minta dijauhkan lah.

Saya tak pasti selama mana Ayesha boleh bertahan dalam carseat nya sekarang. Memang kena alihkan perhatian dia.. bagi tab ke ( huwaa paling tak suka yang ni). Tapi tapi tapi tapi.. kita tengok lah macam mana nanti.

SIAPA YANG TAK SAYANG ANAK KAN? Semua ibu bapa sayang anak mereka. Dan mereka tahu yang mana yang terbaik.

Banyak nau TAPI dalam entri ni. Entri ni sebenarnya untuk MUHASABAH DIRI dan orang keliling yang ada perasaan macam saya RISAU, TAHU TENTANG SAFETY TAPI BUAT DERK JUGAK.. :(

DOA BANYAK-BANYAK KAT ALLAH SEMOGA KITA SENTIASA DILINDUNGI. Bila naik kereta baca doa naik kenderaan dan selawat bagai. Mulakan dengan Bismillah.

P/S: Pernah dengar ustazah cakap.. sebelum nak kemana-mana nak jalan jauh naik kereta ke apa.. pastikan semua urusan kita dengan Allah didahulukan dulu. Kalau dah masuk waktu Asar kita belum solat nak balik rumah dari ofis.. lebih baik kita solat siap-siap dulu. Kita takut tak "sempat" nak buat terus selamanya. InsyaAllah perjalanan kita pun tenang. Peringatan untuk diri sendiri juga ni. Kuatkan imanku Ya Allah.



Berminat dengan produk SHAKLEE?


SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk COD sekitar Penang, Kulim, Sungai Petani.

SMS/Whatsapp/Telegram 011-320 65144 untuk POS ke SELURUH MALAYSIA termasuk SABAH/SARAWAK

Walk-in branch Shaklee yang SAH berdekatan seluruh malaysia

Guna ID 995071 (norhaslinda hashim) untuk mendapatkan harga ahli.

Sila hubungi saya selepas pembelian untuk Tips eksklusif dan jadual makan.



  
NAK DAPAT DISKAUN SEHINGGA 20%?

JOM JADI AHLI SHAKLEE DIBAWAH TEAM KAMI

BANYAK KELEBIHAN DAN PELUANG BERSAMA SHAKLEE

KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT.

GAYA HIDUP SIHAT YANG BERKUALITI DAN CERIA SELALU BERSAMA SHAKLEE.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PEMBELIAN TENTANG PRODUK SHAKLEE 
SILA HUBUNGI SAYA:

Norhaslinda Hashim
Shaklee ID 995071
Call/SMS/Whatsapp/Telegram: 011. 320. 65144


Vitamin shaklee, suplemen shaklee, Blog shaklee, shaklee online, shaklee2u, web shaklee, branch shaklee, pengedar shaklee penang, pengedar shaklee kulim, pengedar shaklee sungai petani, pengedar shaklee kedah, pengedar shaklee alor setar, pengedar shaklee perlis, pengedar shaklee butterworth, pengedar shaklee seberang jaya, pengedar shaklee bertam, pengedar shaklee kepala batas, pengedar shaklee tasek gelugor, pengedar shaklee juru, pengedar shaklee padang serai, pengedar shaklee bayan lepas, pengedar shaklee bayan baru, pengedar shaklee bukit jambul, pengedar shaklee jelutong, pengedar shaklee ayer itam, pengedar shaklee georgetown, pengedar shaklee usm, pengedar shaklee lunas, pengedar shaklee nibong tebal, pengedar shaklee bagan, pengedar shaklee permatang pauh, pengedar shaklee bukit mertajam, pengedar shaklee bandar perda, pengedar shaklee penanti, pengedar shaklee guar perahu, set kurus, set kesuburan,  set kecantikan, set bersalin, set berpantang, set kehamilan, set anak bijak, set awet muda, anti penuaan, kulit berjerawat, kulit berminyak, kulit gelap, kulit kusam, cerah dan putih, set slimming, resdung, gout, diabetes, kanser, darah tinggi, sakit jantung, susah hamil, rambut gugur, kulit kering, kulit gebu, tips hamil, penyusuan susu ibu, milkbooster, pengedar shaklee ampang, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee ipoh, pengedar shaklee batu gajah, pengedar shaklee melaka, pengedar shaklee klang, pengedar shaklee subang, pengedar shaklee shah alam, pengedar shaklee puchong, pengedar shaklee sri petaling, pengedar shaklee kajang, pengedar shaklee labuan, pengedar shaklee miri, tawau, pengedar shaklee kuantan, pengedar shaklee kuala terengganu, pengedar shaklee taiping, pengedar shaklee bagan serai, pengedar shaklee kuala kangsar, pengedar shaklee kuala kurau, pengedar shaklee arau, pengedar shaklee kangar, pengedar shaklee alor gajah, pengedar shaklee jasin






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...