Tuesday, May 9, 2017

Income Replacement VS Investment

Plan Pengganti Gaji vs Pelaburan. Yang mana Perlu Diutamakan
====================================

Ada orang kata plan Takaful Income Replacement ini membazir. Lebih baik duit yang ada dilaburkan saja dimana-mana bank atau unit amanah, gandakan duit. Betul, saya setuju bab melabur itu. Tapi sebenarnya kita perlu lindung keperluan asas kita dahulu kemudian baru lah seronok cerita tentang pelaburan yang menguntungkan itu.
.

Kerana apa? Kalau kita ada income replacement dan ditakdirkan kita dapat sakit kritikal yang berpanjangan atau hilang upaya kekal, kita masih ada pendapatan untuk tampung belanja sara hidup harian. Cuba kita fikir, kalau kita tak lindung gaji kemudian jatuh sakit siapa pula nak sara kita dan keluarga?
.

Belum pernah lagi dengar sesiapa yang dapat sakit kritikal contohnya Kanser, hari ini sakit belum tentu minggu depan boleh sembuh. Sakit kanser tu berpanjangan rawatannya wahai tuan tuan. Ada yang bawa ke mati.
.

Pelaburan sangat bagus. Tapi buat lah selepas kita berjaya adakan plan Takaful untuk Income Replacement. Pelaburan biasanya ambil masa yang lama untuk "bunga nya berkembang". Tiada pelaburan yang hari ini kita labur bulan depan dah boleh goyang kaki makan hasil untung. Bukan Pak Man Telo ya?
.

Jadi.. pencari nafkah jangan pandang enteng bab plan income replacement ni. Nak tahu betapa pentingnya income replacement pergilah tanya pada seorang balu dan anak-anak yatimnya.
.

Kalau gaji kita hari ini RM5000 sebulan, kita rasa nak tinggalkan pada keluarga kita RM5000 atau RM500? Atau kita nak kata "pandai-pandai lah anak aku cari duit sendiri nanti"..  Eh bang, anak-anak tu kalau dah besar dah boleh kerja tak apa lah. Bukan ke anak-anak tu masih bersekolah rendah?
.

Fikirkan sekarang tuan tuan.. Mereka tu zuriat keturunan kamu. Dari benih kamu. Isteri itu katanya tulang rusuk kamu. Masa hidup segalanya kamu turuti kamu beri kebahagian dan kasih sayang pada mereka. Jangan biarkan mereka terkontang kanting setelah ketiadaan kamu nanti.

#incomereplacement
#hibahtakaful
#PruBSNTakaful

 www.wasap.my/60184730364

Saturday, May 6, 2017

Emotional Freedom Technique Tapping For Kids / Children

EFT TAPPING FOR CHILDREN
========================

Positive Affirmations & EFT Tapping.

Dup dap dup dap fikir nak bawak intan payung 4yo pegi meeting takaful semalam. Sedia maklum anak ni aktif macam mana (anak ahkak la). Kebiasaanya hanya bertahan 10 minit pertama. Then dia akan buat hal sendiri nyanyi kuat-kuat n main lari sana sini. SERIAU weh.

Dulu dari dia baby memang selalu bawak dia pergi meeting n training Shaklee. Kelas shaklee memang friendly kids tapi suasana meriah la πŸ˜‚. As long semua orang tak kisah its ok sebab shaklee ramai mommies n ramai WAHM.

Tapi untuk insurans/takaful punya meeting training suasana beza sikit. Kena respect kekawan agent yang datang single mingle untuk ilmu. πŸ™ˆ


Itu yang dup dap lebih. Mintak permission dengan leader dulu sebelum bawa ayesha.. Selalunya meeting ni ahkak attend dengan husband. Ilmu sama-sama dapat. Kami boleh buat takaful sama-sama.

Sepanjang dalam kereta semalam sebelum sampai Prudential Sunway ahkak dan ayesha buat Positive Affirmations & EFT tapping. EFT stand for Emotional Freedom Technique.


Ada 9 touch point. Buat sama-sama. Ulang banyak kali affirmations ayat-ayat yang positif untuk diri dia. Lagi best kalau campur essential oil (pure therapeutic grade oil) yang anak suka untuk tambah kesan positif lepas terapi EFT.

So emaknya pun kena fikir positif. Moga dia bertahan 30 minit dalam kelas tu heheh. Ayesha bawa homework cikgu bagi.  lepas habis homework mama pass henfon bagi dia tengok babydoll house kat youtube. Elok lah bateri henfon pun nak habis haha.


Alhamdulillah ayesha bertahan lama dari kebiasaannya hasil EFT tapping tu. 2 jam tu kira ok lah. Lepas tu dia kembali "normal". Dah bunyi suara-suara. Dah bangun dari tempat duduk. Dah jalan kedepan. Meeting 3 jam kot. Emak nya harap 30 minit pertama je tanpa huru hara hehe. Hello.. What do you expect from 4yo kids?


Sekurang-kurangnya ada hasil. Cuba emak fikir balik.. bila kita jadikan rutin harian kita ucap yang positif ulang-ulang.. Benda tu serap baik dalam minda anak-anak ye tak? The Power Of Word. Bagaikan doa. Doa minta pada Allah. Doa untuk diri sendiri.


Orang dewasa boleh buat teknik EFT untuk letgo emosi negatif, untuk positifkan diri, untuk tenang-tenang, untuk fokus dalam kerja. Ahkak boleh relate kan ia dengan teknik Law Of Attraction.



Buat lah eft ni bila-bila masa saja, sebelum solat atau selepas selesai solat atau dalam keadaan berwuduk uolls akan rasa beza ketenangan nya. Semuanya dengan Izin Allah. Kita usaha pelbagai teknik dan cara untuk kebaikan selebihnya kita berserah padaNya.

Sharing is Caring.

#positiveaffirmations
#positivevibes
#EFTTapping
#essentialoils
#therapeuticgrade
#ahkakgunayoungliving
#ahkakkenakonsisten
#lawofattraction
#masihberusaha

Friday, April 21, 2017

Comfort Zone Dengan Insurans Company?

COMFORT ZONE
=============

Dulu kerja senang lenang seronoks nya dengan semua kemudahan yang dapat.. tak kira eh ni penjawat awam ke swasta ke. Lenggang kangkung kerja ada banyak OT dan elaun bagai gaji masyuk tiap bulan. So tak perlu fikir untuk cari income kedua ketiga. Sebab dah SELESA.

Company pula provide insurans yang unlimited coverage. So no need lah apply personal insurans/takaful (?) Sebab company dah cover selama kita masih hidup walaupun dah jatuh sakit (?)

Ramai yang tiba-tiba kena vss, company nak kurangkan pekerja. kos meningkat dah macam-macam wei. Ekonomi mensadis. Penjawat awam bahagian standby² OT semua dibeku, ada elaun yang ditarik.


Sekarang bila jadi cenggini agak menganga juga la kita kejap. Kejutan tau. Dari duduk kerja aircond sesaja kena kerja berkipas. Dah vss tak kerja kat situ insurans unlimited pun dah kemana der?

Dulu duit OT boleh lah lepas sewa rumah, duit minyak sebulan.. sekarang ni duit lebihan non hado. Sekarang kalau dapat penyakit kritikal (nauzubillah min zalik) kos rawatan pun tinggi. Nak apply medical card personal memang tak layak dah.

Tak payah lah tunggu bila dah jadi. Sekarang ni ramai lagik yang masih dalam comfort zone berselimut tebal.

Keluar bab ni sebab tadi abah ayesha katanya nak keluar dari comfort zone. Ingatkan dah comfort sangat. ye la kerja gomen. Mama ayesha is.. πŸ’

P/s: hari ni bz melayan intan payung yang demam.

Thursday, April 20, 2017

Hibah Dapat. Simpanan Berbaloi Pun Dapat

Hibah Dapat. Simpanan Berbaloi Pun Dapat

"Dik.. akak umur 38 thn nak amik plan hibah 250 ribu. Tapi nak bayar tempoh 20 tahun ja. Berapa cash value dan berapa akak kena bayar bulan-bulan?"

Jawapan: Cash value masa umur akak 58 thn adalah rm30 xxx. Bulanan cuma bayar rm 152.
Plan hibah ni ON sampai umur akak 70 thn.



HAA TENGOK. SAPA KATA PLAN NI KENA PIKIR MENINGGAL JA? Pikir la ada saving meletop + duit pencen/kwsp nanti. Boleh menunaikan haji. tak kacau saving lain. Kalau meninggal akak ni dah permudahkan hidup waris dia dengan wang hibah 250 ribu tu.

Dapat?

Ahkak Takaful
Norhaslinda Hashim
018.4730364


Tuesday, April 18, 2017

Orang Bisnes Dah Lindung Pendapatan Dengan Takaful?

Ada orang bisnes sanggup melabur beli stok ribu ribu tiap bulan untuk "maintain" bisnes katanya.

Tapi dia lupa atau tak perasan dia belum ada perlindungan takaful. Atau dia tak tahu kot takaful lah yang akan melindungi kewangan kehidupan bisnes dia tu bila dia ditimpa musibah.

Yang dah ada polisi takaful pulak konfiden dia cakap "saya dah ada medical card family plan..cukop lah"  eh hello? Are you sure?


medical card uolls pampasannya untuk sakit kritikal atau lumpuh ada tak sama banyak macam income uolls 5 ribu tiap bulan bersamaan 60 ribu setahun? Apa? 20k je? Uolls memang under insured. Bahaya untuk kehidupan dan bisnes uolls. Sebab uolls bisnes sendiri takde kwsp atau pencen.

Lindung pendapatan dulu. Baru lah melabur untuk bisnes labur ke lain. Yg utama uolls lupa

✅ Perlu Income replacement. Take note n take serious. Meh ahkak buatkan quotation.  Uolls agak² gaji uolls 5-10 tahun. Ni untuk setahun pun tak cukup.. apekah saving dalam bank ratus ribu sudah?

Ahkak Takaful
Norhaslinda Hashim
Prudential BSN Takaful
018.4730364

Orang Zaman Sekarang Perlu Fikir Tentang Takaful

APA YANG ORANG SEKARANG PERLU FIKIR?

Sesetengah orang dedulu zaman nenek moyang kita banyak harta dengan tanah berekar². Ada yang usahakan sawah padi,  getah, kelapa sawit. Emas tu penuh lengan dan leher. Belum masuk lagi emas dalam almari, bawah bantal lagi.

Beras tak perlu beli. Ikan ambil dari sawah. Sayur dan cili tanam sendiri. Kerbau, ayam itik semua bela sendiri. Kereta tak ada. Nak basikal je. Risiko kemalangan kurang. Risiko hilang punca pendapatan pun tak ada. Selagi boleh urus harta sebaik yang mungkin. Orang kampung tapi kaya.

Cerita sharing dari mak ahkak cerita lama-lamaπŸ‘† tetiba rindu dengan kg lelong, ayes paabas, alor gajah, Melaka. Hari ni keluar cerita kg abah n mak la ye πŸ˜‚


Ok.. Macam mana pula dengan orang zaman sekarang? Nak beli rumah kena buat loan sebab tak mampu der beli cash. Nak beli kereta pun hutang loan sampai 9 tahun, nazaknya kita punya kewangan. Nak belanja lebih sikit buat personal loan. Kerja siang malam sebab nak bayar komitmen ni. Haiyaa hidup zaman sekarang tak lari dari hutang.

Dulu lain sekarang lain. Betul lah tu. Dulu duduk kg kerja usahakan tanaman sendiri. Sekarang peluang kerja kat luar berlambak.  Dulu tak ada takaful tak apa. Harta banyak sangat. Sekarang kalau tak ada takaful apehal der? Harta banyak atau hutang yang banyak?

Haa kan dah masuk bab takaful. Orang yang bekerja samada kerja sendiri atau kerja dengan orang perlukan takaful. Melainkan orang yang banyak simpanan ratus ribu boleh cover kehidupan dia 10 tahun bila dia tak mampu kerja nanti disebabkan sakit kritikal atau lumpuh kekal. Tapi tak sayang ke habiskan simpanan macam tu saja?

Sebab kita banyak hutang lah, sebab kita tak kaya lah kita patut ada takaful. Takaful fungsinya MELINDUNGI bila berlakunya musibah kewangan berkaitan dalam kehidupan kita. Contohnya bila terjadinya Kematian, Sakit Kritikal, Hilang Upaya Kekal dan Rawatan Hospital. 4 perkara ni beri kesan yang besar pada hidup kita.

Fikirkan. Kita belum tentu mampu biayai kos rawatan yang tinggi jika dapat penyakit kritikal yang perlu pembedahan segera tapi jika ada takaful (kad perubatan) semuanya jadi mudah.

Kita juga belum tentu mampu nak sara keluarga bila ditakdirkan lumpuh kekal atau kita meninggal dunia. Siapa yang perlu ambil alih tugas kita sebagai ketua keluarga? Jika ada takaful sekurang-kurangnya pampasan takaful dapat meringankan beban mereka. Hutang-hutang yang kita tinggalkan juga dapat diselesaikan.

Usaha dan ikhtiar lah untuk miliki pelan perlindungan takaful. Bukan sekadar tawakal tapi ia mesti disertai dengan usaha dahulu.

Ahkak Takaful
Linda Lindosh
PruBSN Takaful
018.4730364

Thursday, March 9, 2017

Long Time No See!

Assalamualaikum wbt.

Kembali bersiaran untuk pertama kali di tahun 2017.
Asyik halimunan je ahkak ni kan. Rindu nak berblog. rindu sesangat. Tapi TAK ADA MASA nak update. Sibuk kerja katanya. 




Banyak peristiwa terjadi dalam beberapa bulan ni. Nak ingat satu persatu memang tidak lah.

1. Anak masuk umur 4 tahun. Hantar tadika tahfiz. Tapi brutal la hai asyik boboboy aje HAHAHAH

2. Ahkak serius tau sebagai agen Takaful. Korang bila nak sign up takaful dengan ahkak?

3. Doakan mak ahkak ROKIAH BT UJANG sembuh dari segala penyakitnya. Amin.


Ahkak tak pasti samada perlu teruskan blog lindosh.com ni. Carca marba cerita personal, nak cerita pasal takaful, cerita shaklee memang dah banyak dalam ni.. nak cerita young living lagi. Itu antara passion ahkak. Bila duduk dalam blog ni.. i feel real me. Ye lah tu. Update blog pun setahun sekali. hahaha.

Nak cerita lagi. Tapi nak pi hospital sat tengok mak. Be right back.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...