Friday, April 21, 2017

Comfort Zone Dengan Insurans Company?

COMFORT ZONE
=============

Dulu kerja senang lenang seronoks nya dengan semua kemudahan yang dapat.. tak kira eh ni penjawat awam ke swasta ke. Lenggang kangkung kerja ada banyak OT dan elaun bagai gaji masyuk tiap bulan. So tak perlu fikir untuk cari income kedua ketiga. Sebab dah SELESA.

Company pula provide insurans yang unlimited coverage. So no need lah apply personal insurans/takaful (?) Sebab company dah cover selama kita masih hidup walaupun dah jatuh sakit (?)

Ramai yang tiba-tiba kena vss, company nak kurangkan pekerja. kos meningkat dah macam-macam wei. Ekonomi mensadis. Penjawat awam bahagian standby² OT semua dibeku, ada elaun yang ditarik.


Sekarang bila jadi cenggini agak menganga juga la kita kejap. Kejutan tau. Dari duduk kerja aircond sesaja kena kerja berkipas. Dah vss tak kerja kat situ insurans unlimited pun dah kemana der?

Dulu duit OT boleh lah lepas sewa rumah, duit minyak sebulan.. sekarang ni duit lebihan non hado. Sekarang kalau dapat penyakit kritikal (nauzubillah min zalik) kos rawatan pun tinggi. Nak apply medical card personal memang tak layak dah.

Tak payah lah tunggu bila dah jadi. Sekarang ni ramai lagik yang masih dalam comfort zone berselimut tebal.

Keluar bab ni sebab tadi abah ayesha katanya nak keluar dari comfort zone. Ingatkan dah comfort sangat. ye la kerja gomen. Mama ayesha is.. πŸ’

P/s: hari ni bz melayan intan payung yang demam.

Thursday, April 20, 2017

Hibah Dapat. Simpanan Berbaloi Pun Dapat

Hibah Dapat. Simpanan Berbaloi Pun Dapat

"Dik.. akak umur 38 thn nak amik plan hibah 250 ribu. Tapi nak bayar tempoh 20 tahun ja. Berapa cash value dan berapa akak kena bayar bulan-bulan?"

Jawapan: Cash value masa umur akak 58 thn adalah rm30 xxx. Bulanan cuma bayar rm 152.
Plan hibah ni ON sampai umur akak 70 thn.



HAA TENGOK. SAPA KATA PLAN NI KENA PIKIR MENINGGAL JA? Pikir la ada saving meletop + duit pencen/kwsp nanti. Boleh menunaikan haji. tak kacau saving lain. Kalau meninggal akak ni dah permudahkan hidup waris dia dengan wang hibah 250 ribu tu.

Dapat?

Ahkak Takaful
Norhaslinda Hashim
018.4730364


Tuesday, April 18, 2017

Orang Bisnes Dah Lindung Pendapatan Dengan Takaful?

Ada orang bisnes sanggup melabur beli stok ribu ribu tiap bulan untuk "maintain" bisnes katanya.

Tapi dia lupa atau tak perasan dia belum ada perlindungan takaful. Atau dia tak tahu kot takaful lah yang akan melindungi kewangan kehidupan bisnes dia tu bila dia ditimpa musibah.

Yang dah ada polisi takaful pulak konfiden dia cakap "saya dah ada medical card family plan..cukop lah"  eh hello? Are you sure?


medical card uolls pampasannya untuk sakit kritikal atau lumpuh ada tak sama banyak macam income uolls 5 ribu tiap bulan bersamaan 60 ribu setahun? Apa? 20k je? Uolls memang under insured. Bahaya untuk kehidupan dan bisnes uolls. Sebab uolls bisnes sendiri takde kwsp atau pencen.

Lindung pendapatan dulu. Baru lah melabur untuk bisnes labur ke lain. Yg utama uolls lupa

✅ Perlu Income replacement. Take note n take serious. Meh ahkak buatkan quotation.  Uolls agak² gaji uolls 5-10 tahun. Ni untuk setahun pun tak cukup.. apekah saving dalam bank ratus ribu sudah?

Ahkak Takaful
Norhaslinda Hashim
Prudential BSN Takaful
018.4730364

Orang Zaman Sekarang Perlu Fikir Tentang Takaful

APA YANG ORANG SEKARANG PERLU FIKIR?

Sesetengah orang dedulu zaman nenek moyang kita banyak harta dengan tanah berekar². Ada yang usahakan sawah padi,  getah, kelapa sawit. Emas tu penuh lengan dan leher. Belum masuk lagi emas dalam almari, bawah bantal lagi.

Beras tak perlu beli. Ikan ambil dari sawah. Sayur dan cili tanam sendiri. Kerbau, ayam itik semua bela sendiri. Kereta tak ada. Nak basikal je. Risiko kemalangan kurang. Risiko hilang punca pendapatan pun tak ada. Selagi boleh urus harta sebaik yang mungkin. Orang kampung tapi kaya.

Cerita sharing dari mak ahkak cerita lama-lamaπŸ‘† tetiba rindu dengan kg lelong, ayes paabas, alor gajah, Melaka. Hari ni keluar cerita kg abah n mak la ye πŸ˜‚


Ok.. Macam mana pula dengan orang zaman sekarang? Nak beli rumah kena buat loan sebab tak mampu der beli cash. Nak beli kereta pun hutang loan sampai 9 tahun, nazaknya kita punya kewangan. Nak belanja lebih sikit buat personal loan. Kerja siang malam sebab nak bayar komitmen ni. Haiyaa hidup zaman sekarang tak lari dari hutang.

Dulu lain sekarang lain. Betul lah tu. Dulu duduk kg kerja usahakan tanaman sendiri. Sekarang peluang kerja kat luar berlambak.  Dulu tak ada takaful tak apa. Harta banyak sangat. Sekarang kalau tak ada takaful apehal der? Harta banyak atau hutang yang banyak?

Haa kan dah masuk bab takaful. Orang yang bekerja samada kerja sendiri atau kerja dengan orang perlukan takaful. Melainkan orang yang banyak simpanan ratus ribu boleh cover kehidupan dia 10 tahun bila dia tak mampu kerja nanti disebabkan sakit kritikal atau lumpuh kekal. Tapi tak sayang ke habiskan simpanan macam tu saja?

Sebab kita banyak hutang lah, sebab kita tak kaya lah kita patut ada takaful. Takaful fungsinya MELINDUNGI bila berlakunya musibah kewangan berkaitan dalam kehidupan kita. Contohnya bila terjadinya Kematian, Sakit Kritikal, Hilang Upaya Kekal dan Rawatan Hospital. 4 perkara ni beri kesan yang besar pada hidup kita.

Fikirkan. Kita belum tentu mampu biayai kos rawatan yang tinggi jika dapat penyakit kritikal yang perlu pembedahan segera tapi jika ada takaful (kad perubatan) semuanya jadi mudah.

Kita juga belum tentu mampu nak sara keluarga bila ditakdirkan lumpuh kekal atau kita meninggal dunia. Siapa yang perlu ambil alih tugas kita sebagai ketua keluarga? Jika ada takaful sekurang-kurangnya pampasan takaful dapat meringankan beban mereka. Hutang-hutang yang kita tinggalkan juga dapat diselesaikan.

Usaha dan ikhtiar lah untuk miliki pelan perlindungan takaful. Bukan sekadar tawakal tapi ia mesti disertai dengan usaha dahulu.

Ahkak Takaful
Linda Lindosh
PruBSN Takaful
018.4730364

Thursday, March 9, 2017

Long Time No See!

Assalamualaikum wbt.

Kembali bersiaran untuk pertama kali di tahun 2017.
Asyik halimunan je ahkak ni kan. Rindu nak berblog. rindu sesangat. Tapi TAK ADA MASA nak update. Sibuk kerja katanya. 




Banyak peristiwa terjadi dalam beberapa bulan ni. Nak ingat satu persatu memang tidak lah.

1. Anak masuk umur 4 tahun. Hantar tadika tahfiz. Tapi brutal la hai asyik boboboy aje HAHAHAH

2. Ahkak serius tau sebagai agen Takaful. Korang bila nak sign up takaful dengan ahkak?

3. Doakan mak ahkak ROKIAH BT UJANG sembuh dari segala penyakitnya. Amin.


Ahkak tak pasti samada perlu teruskan blog lindosh.com ni. Carca marba cerita personal, nak cerita pasal takaful, cerita shaklee memang dah banyak dalam ni.. nak cerita young living lagi. Itu antara passion ahkak. Bila duduk dalam blog ni.. i feel real me. Ye lah tu. Update blog pun setahun sekali. hahaha.

Nak cerita lagi. Tapi nak pi hospital sat tengok mak. Be right back.




Wednesday, October 12, 2016

Happy Birthday Ridzuan

Happy birthday ridzuan!

Hari ahad lepas kami ke Kulim memenuhi jemputan majlis hari jadi anak kedua Baizura kawan sekolah saya tu. Anak dia masuk 4 tahun dah..

Pejam celik pejam celik anak memasing dah besar. Dan makin hensem lah dia.

Bawa ayesha seronok nya bila tengok ramai kakak-abang.

Kami ni jarang-jarang berjumpa. Kalau ada majlis tertentu baru lah berkesempatan jumpa. Nak reunion kawan-kawan sekolah konon asyik kansel ja hahah.. al maklum lah memasing ada komitmen. Payah dah nak macam dulu kala.






Jangan ditanya kenapa ada gambar kasut ni haha. Saja nak bagitau ya mama n ayesha kasutnya sedondon. Brand lelain lah ya. Abah nya je tak cari color coklat loofer nya. Dan jangan ditanya kenapa seluar mama nya begitu?

Meh nak bagitau. Senang nak pi market hahaha. Seluar sekarang semua besar gaban kaki kena bawak kedai potong sendiri. Mama nya tak rajin macam zaman memuda dulu.. seluar pakai ngam² cun cun je. Sekarang? Nampak nau dah tua hahaha.

Ok lah. Korang kalau nak cari suplemen SHAKLEE dan essential oil dari YOUNG LIVING roger terus ahkak ni ya.

Shaklee untuk kesihatan dalaman vitamin telan-telan gitu.

Young Living sapu, hidu, diffuse juga untuk kesihatan, emosi, fizikal kita.

One more.. takaful. Semestinya PruBSN Takaful. Saya adalah seorang agen berdaftar ya. Untuk protection kita dikemudian hari.

Dua benda yang orang takut sangat ialah bila dengar perkataan MLM dan insurans. Hahaha. Saya gelak. Tapi sebenarnya saya kesian. Jangan lari. Jangan takut. Kami tak makan orang. Kami bantu orang yang nak bantu diri sendiri.

Jangan lari dari kawan-kawan yang jadi agen takaful. Please please. Jangan lari jika awak masih belum ada mana-mana perlindungan. Jangan cakap company awak dah cover 30k setahun untuk satu family so awak selamat segalanya. Kita tahu ke selama mana kita bekerja? Kita tahu ke tahap kesihatan kita maintain terbaik dan sihat selalu? Kita pasti kah?

Alaa tak nak bebel kat entri ni heheh.

Apa-apa roger saya 011-32065144

Thursday, October 6, 2016

Promosi Shaklee Oktober 2016

Promosi Shaklee Oktober 2016


Assalamualaikum wbt

Paling best bulan oktober ni promosi Omega Guard samada Beli 6 botol Free 1 botol atau Beli Omega Guard Twinpack 2 botol diskaun 5%.

Teringat pulak kenangan oktober tahun 2013. Sebabkan omega guard ni lah sales shaklee meroket dan dapat naik rank Supervisor. Kenapa? Produk bagus. Omega bagus. Harus lah laku keras.


Selain dari Omega Guard.. ada special untuk new enrollment. Sesiapa yang beli shaklee 100uv keatas ada freegift dari shaklee. Free sebotol vitamin shaklee.

Buat pembelian produk shaklee 100uv bersamaan dengan RM300++ uolls akan dapat FREE Lecithin

Buat pembelian produk shaklee 200uv keatas bersamaan RM600+ Free sebotol Vitamin C 500mg dan paling best automatik free MEMBERSHIP. Terus dapat harga ahli diskaun sehingga 25%.


Jika berminat roger saya terus. Whatsapp 011-32065144.

Rugi tau tak grab!

#Shakleeish
#Wonderfulshaklee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...